Wetenschappelijk onderzoek

De Hartstichting strijdt tegen hart- en vaatziekten. Van elke euro gaat € 0,81 naar wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, preventie en patiëntenbelangen.

Onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten

Nog steeds sterven per dag ruim 100 mensen aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte. Onze ambitie is om hart- en vaatziekten eerder te herkennen. Zo kunnen we deze ziekten behandelen voordat ze echt toeslaan. Dit redt levens en voorkomt onherstelbare schade.

Bij vrouwen vaak onduidelijke signalen

Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk dan bij mannen. Een hartinfarct wordt daardoor bijvoorbeeld sneller over het hoofd gezien. Door het eerder herkennen van de signalen, krijgen vrouwen in de toekomst een sneller een betere diagnose en behandeling.

Meer vrouwen in onderzoek

Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen staat hoog op de onderzoeksagenda van de Hartstichting. Tot nu toe is het meeste hart- en vaatonderzoek gedaan bij mannen. Maar lang niet alle resultaten zijn zomaar toe te passen op vrouwen. Daarom zijn we nu bezig met een inhaalslag.

Onderzoek naar beroerte

In Nederland krijgen elke dag zo'n 113 mensen een beroerte. 1 op de 3 overlijdt of heeft ernstige beperkingen. De Hartstichting wil dat meer mensen overleven en zelfstandig kunnen leven na een beroerte. Daarom steken we veel geld in onderzoek.